Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Healthy Vending jako alternatywa dla cateringu

Żywność z automatu kojarzy się z niezdrowymi przekąskami zjadanymi w biegu, które trudno nazwać dobrą alternatywą dla pełnoprawnego posiłku. Zdrowe trendy w żywieniu nie ominęły firm vendingowych, które coraz częściej oferują automaty również ze zdrową żywnością, mogącą zastąpić lunch w pracy. Właśnie narodził się Healthy Vending.

 

„Nie jesteś sobą, gdy jesteś głodny” slogan Snickersa świetnie pasuje do sytuacji pracownika, który do efektywnej pracy potrzebuje przerwy na posiłek. Zgodnie z prawem pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi dostęp do wody – przepisy nie mówią nic ani do jedzeniu, ani o miejscu jego przygotowania. Firmy różnie rozwiązują te kwestię, a możliwości wahają się od niewielkich kącików kuchennych w biurach kilkuosobowych po duże kantyny wydające po kilka dań dziennie przez kilka godzin, spotykane w biurach największych korporacji.

Karmić, ale jak?

Firmowa stołówka to rozwiązanie kosztowne, mające sens jedynie w bardzo dużych firmach, gdzie hurtowy zakup produktów pozwala utrzymać koszty w ryzach. By je obniżyć, można wprowadzić pracownicze abonamenty, co jednak wymaga opracowania osobnego systemu rozliczeń. Pomieszczenia, infrastruktura, zapewnienie dostaw i obsługa kantyny generują spore koszty, które można sobie odbić oferując posiłki w wyższych cenach, co jednak może nie znaleźć uznania wśród pracowników.

W grę wchodzi także zewnętrzny catering, polegający na codziennym dostarczaniu posiłków do biura o tej samej porze. To rozwiązanie znacznie wygodniejsze, choć nie zawsze praktyczne, przez wzgląd na wąski zakres menu i konieczność jedzenia o stałych porach, co przy przedsiębiorstwach działających dynamicznie może być problematyczne.

Świeża kanapka z automatu

Alternatywą dla tradycyjnych usług gastronomicznych dla biur jest zdrowy vending czyli maszyny ze zdrową żywnością wstawiane do biur. Nie znajdziemy w nich pakowanych próżniowo rogali czy słodkich przekąsek, ale świeże, jednodniowe kanapki i soki, sałatki, orzechy, płatki śniadaniowe, jogurty, chipsy owocowo-warzywne lub same owoce. Część firm umożliwia także zakup gotowych zdrowych dań do podgrzania w kuchence mikrofalowej. Automaty tego typu zazwyczaj oferują kilka opcji płatności, a pracownicy mogą z nich korzystać o dowolnej porze, nie tylko lunchowej, ale też śniadaniowej lub chcąc coś przekąsić pozostając w pracy po godzinach.

Szlaki w tej dziedzinie przetarli między innymi Amerykanie, u których zdrowy vending ma służyć nie tylko dostarczaniu pełnowartościowych posiłków w każdym miejscu i czasie, ale przede wszystkim oferowaniu zdrowszych alternatyw dla wszechobecnego, śmieciowego jedzenia w świetle epidemii optyłości. Jednym z większych graczy na rynku jest firma H.U.M.A.N. Healthy Vending, działająca od 2008 roku, będąca liderem w dziedzinie zdrowego jedzenia z automatów. Oferuje swoje usługi na terenie całych Stanów Zjednoczonych, a także w Kanadzie i kilku innych krajach. W ofercie ma wyłącznie maszyny ze zdrową żywnością w 7 rodzajach, oferujące kilka tysięcy produktów, od typowych przekąsek po dania mrożone, możliwe do podgrzania wewnątrz automatu.

Szlaki przecierają… uczniowie

W Polsce zdrowy vending jak na razie nie szturmuje biur na dużą skalę, ale za to zdobywa coraz większą popularność w szkołach. Od września tego roku byt sklepików stanął pod znakiem zapytania w związku z restrykcyjnym rozporządzeniem dotyczącym ich asortymentu, z którego zniknęło całe śmieciowe jedzenie, a także drożdżówki czy soki, które od teraz muszą mieć ściśle określone stężenia cukru i soli. Nowe automaty pojawiają się na szkolnych korytarzach między innymi za sprawą akcji „Zdrowe Kieszonkowe”, która przy okazji promuje płatności bezgotówkowe. Rodzice dziecka mogą doładować wybraną kwotą specjalny gadżet, za pomocą którego można zapłacić za przekąskę. Ten system ma nie tylko zapobiec nadmiernemu wydawaniu, ale też dać rodzicom kontrolę nad tym, co zjada ich dziecko, ponieważ będą mieć wgląd do listy jego zakupów.

Healthy Vending – wygodny, choć nie dla każdego

Podstawowy automat typy healthy vending zajmuje niewiele miejsca, a jego obsługę bierze na siebie firma, która na bieżąco uzupełnia asortyment i dba o serwis. Takie usługi w swojej ofercie mają między innymi firmy AutomatSpec oraz Gutmat. Maszyny tego typu są zazwyczaj bardziej zaawansowane technicznie od standardowych, między innymi przez wzgląd na konieczność utrzymania niskiej temperatury w ich wnętrzu.

Przed podjęciem decyzji o wynajmie maszyny, trzeba jednak wziąć pod uwagę potencjalne zainteresowanie oraz liczbę pracowników. Produkty o krótkiej dacie ważności muszą znaleźć nabywców szybko, co gwarantuje tylko stosunkowo duża liczba pracowników. W mikro- i małych przedsiębiorstwach utrzymywanie automatu będzie więc nieopłacalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *