Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Doceniany benefit pozapłacowy? Konsultacje dietetyczne dla pracowników

Badanie „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” Dailyfruits pokazało, że  co trzeci zapytany pracownik chciałby szerzej korzystać z benefitów oferowanych przez pracodawcę wspierających jego zdrowie. Jednym z preferowanych rozwiązań wskazywanych często przez pracujących poza opieką medyczną w szerokim zakresie są konsultacje dietetyczne.

Pracownicy nie tylko chętnie skorzystaliby z takich spotkań ze specjalistą zaoferowanych przez pracodawcę, ale także dostrzegają potrzebę wprowadzania do firm programów edukacji żywieniowej. Według 29% pracujących Polaków byłaby ona pomocna przede wszystkim w zmianie nawyków żywieniowych spowodowanych zajadaniem stresu.

Nikogo pewnie nie dziwi fakt, że większość zapytanych pracowników za najbardziej wartościowe benefity postrzega od momentu, w którym zaczęliśmy funkcjonować w pandemii, te związane z kategorią zdrowia. Wśród benefitów wspierających zdrowie i budujących odporność respondenci badania Dailyfruits wymieniali zarówno opiekę medyczną w szerokim zakresie, jak również spotkania ze specjalistami m.in. dietetykiem czy trenerem personalnym, zdrowe przekąski w biurze, dni zdrowia czy cykliczny program edukacji żywieniowej. Na liście znalazła się także możliwość realizacji w firmie ćwiczeń czy gier zespołowych, a nawet dostęp do firmowych rowerów. Jak pokazało wiele badań zrealizowanych w okresie i po pandemii, m.in. badania Dailyfruits, sami pracownicy zaczęli sygnalizować coraz większe potrzeby związane z ich pogarszającą się kondycją fizyczną i psychiczną oraz chęć otrzymania od pracodawcy wsparcia w tym zakresie.

Zmiany jakie zaszły w okresie ostatnich 2 lat na rynku pracy pod wpływem pandemii i jej skutków, wciąż wymagają od pracodawców tworzenia miejsc pracy mocniej wspierających dobrostan pracownika. Dlatego coraz więcej organizacji wprowadza kulturę prozdrowotną, która umożliwia holistyczne spojrzenie na potrzeby i zadbanie o dobrostan zarówno fizyczny, jak i psychiczny zatrudnionych osób. Coraz ważniejsze staje się dbanie pracodawcy zarówno o zdrowie, jak i samopoczucie pracowników w przekonaniu jak duży wpływ mają one na efektywność w pracy. – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Ostatnie 2 lata funkcjonowania w pandemicznej rzeczywistości dodały wielu z nas kilogramów, osłabiły stan zdrowia, rozregulowały rutynę dnia oraz pogorszyły nawyki żywieniowe. Rok 2022 z dynamicznie zmieniającą się na rynku pracy sytuacją i z wojną, która wybuchła pod koniec lutego br. za naszą wschodnią granicą wytyczył pracodawcom kolejne wyzwania w obszarze inwestowania w zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników. Coraz więcej firm zrozumiało, że dbałość o profilaktykę zdrowotną pracowników przestała sprowadzać się do modnego wellbeingu, a wymaga kompleksowych programów prozdrowotnych w firmach.

Jednym z jego istotnych elementów stają się programy edukacji żywieniowej realizowane dla pracowników w różnych formach. Pracownicy zauważają korzyści wynikające z ich wdrożenia w swojej organizacji. Dla 29% zapytanych pracujących Polaków jest to szansa na zmianę nawyków żywieniowych spowodowanych zajadaniem stresu. Z kolei 26% osób deklaruje, że choruje i napotyka sprzeczne informacje na temat diet, a 23% ankietowanych ma za sobą wiele nieudanych prób odchudzania na własną rękę. Spośród respondentów badania „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” 17% przyznaje, że zmaga się z nadwagą lub otyłością i chętnie skorzysta z pomocy specjalistów ds. żywienia.

Jedną z form wsparcia ze strony pracodawców, które spotykają się z pozytywną opinią pracowników, są na przykład cykliczne wizyty w firmie dietetyka. Wynika to zarówno z potrzeb sygnalizowanych w wielu organizacjach przez samych pracowników, jak również z rosnącej świadomości pracodawców, którzy zaczynają dostrzegać potrzebę wprowadzenia firmowych programów żywieniowych. W efekcie pracodawcy sięgają po konkretne rozwiązania dla pracowników, jak webinaria z dietetykami, konsultacje z analizą składu ciała, firmowe eventy z edukacją żywieniową.

Badanie Dailyfruits pokazało, że aż co trzeci zapytany Polak chciałaby zostać objęty długotrwałą opieką dietetyczną przez pracodawcę. Wpływ na rosnące potrzeby pracowników w tym zakresie miała zapewne również pandemia i skutki związanej z nią pracy zdalnej, jak na przykład gorsze samopoczucie, rozregulowana rutyna dnia i dodatkowe kilogramy. Co raz więcej pracodawców obserwuje konsekwencje tych problemów, przekładających się na efektywność biznesową i zdaje sobie sprawę, że pracownicy potrzebują kompleksowego wsparcia i programów prozdrowotnych, a jednym z jego elementów jest coraz częściej także współpraca z dietetykiem.

*W materiale prasowym wykorzystano wyniki badania firmy Dailyfruits Firma w trendzie zdrowia i zero waste”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.