Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Catering firmowy – kiedy może okazać się przydatny?

Przyjęcia firmowe, zwłaszcza gdy przedsiębiorstwo dysponuje dużym zespołem, potrafią sprawić niejeden problem organizacyjny. Wyzwaniem mogą stać się w tym przypadku zarówno zarezerwowanie odpowiednio dużego lokalu, dystrybucja zaproszeń, ułożenie planu imprezy (np. jubileuszu firmy) oraz oczywiście kwestie gastronomiczne.

Mała działalność potrzebuje jedynie kilka butelek napoju gazowanego i kilka dużych pudełek z pizzą – przy ponad 100 pracownikach, nie mówiąc już o kilkakrotnie wyższych liczbach, to nie przejdzie. Wówczas wzrok wszystkich zwraca się ku cateringowi, jednak kiedy może się on okazać przydatny? Jakie przyjęcia mogą zyskać najbardziej na jego wynajęciu?

Zalety wynajęcia cateringu

Oczywiście największą zaletą i kumulacją wszystkich innych plusów cateringu jest z pewnością możliwość organizacji przyjęcia na dowolną liczba osób, bez konieczności zamartwiania się o kwestie poczęstunku. By tak się stało firma, której powierza się to zadanie powinna wykazać się doświadczeniem oraz następującymi przymiotami (stanowiącymi również jej zalety):
– dobrą organizacją pracy (od ułożenia menu, przez wykonanie, aż po poczęstunek dla gości),
– własnym zapleczem gastronomicznym umożliwiającym sprawne przygotowanie dań z menu,
– dopracowanym smakiem oraz terminowością,
– kreatywnością, mobilnością i otwartością na indywidualne potrzeby klienta.

Przyjęcia koktajlowe i przerwy kawowe

Duże przyjęcia wcale nie muszą oznaczać imprez pracowniczych, gdyż firmy wykorzystują je na kilka różnych sposobów. Do tego grona należą między innymi przerwy kawowe, które mają stanowić moment wytchnienia np. podczas organizowanej konferencji, spotkania członków zarządu, czy negocjacji biznesowych. W perspektywie kompleksowego cateringu są one raczej niewielkim wysiłkiem, jednak poprowadzone przez odpowiednią firmę mogą stać się atrakcją samą w sobie. Są też tzw. przyjęcia koktajlowe – eleganckie, trwające maksymalnie 2 do 3 godzin, bez tańców i zabaw. Można powiedzieć, że to takie spotkania towarzyskie na poziomie, a catering wpisuje się w nie jak znalazł, gdyż różnorodność przekąsek jest tu w stanie znacznie ożywić atmosferę.

Bale pracownicze, wigilia firmowa, pikniki

A oto przykłady przyjęć, które szczególnie sympatyzują z usługami firm cateringowych, ze względu na ich rozmiar i różnorodność smaków gości. Ułożenie dobrego menu dla tego typu poczęstunku nie jest wcale takie łatwe. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę indywidualne wskazówki klienta, ale np. bożonarodzeniowa propozycja musi też wyróżniać się na tle zwykłych dań, które zazwyczaj się oferuje. Do tego dochodzi jeszcze tradycja, która w pewnym stopniu dyktuje kierunek dla takiego jadłospisu, jak między innymi przeważającą w nim rolę ryb.

Śniadania, lunche, kolacje

Spotkania biznesowe potrafią nieźle rozbudzić apetyt osób, które biorą w nich udział. Ciągłe skupienie na inwestycjach, podejmowanie trudnych decyzji, negocjowanie warunków umowy oraz rozwiązywanie problemów, które ujrzały światło dzienne po podsumowaniu ostatniego kwartału, wymagają dużo siły. W takich sytuacjach catering może okazać się bardzo pomocny – ustala się dokładny termin, godzinę i menu i można spokojnie skupić się na interesach. Dodatkowo jeśli wybierze się odpowiednie smaki można nawet ułatwić sobie zdobycie zaufania partnerów biznesowych oraz łatwiejsze negocjacje, a jak wiadomo z pełnym żołądkiem myśli się lepiej.

Artykuł powstał we współpracy z stroną Catering Group

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *