Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Profesjonalna uprawa pieczarek – czego potrzebujesz na stracie i co powinieneś wiedzieć?

W naszym kraju uprawia się pieczarki od XIX wieku, chociaż najszybszy rozwój tej branży nastąpił dopiero po roku 1992. Profesjonalna hodowla odbywa się w specjalnych halach i szklarniach o powierzchni co najmniej 600 m2, wyposażonych w odpowiednie pomieszczenia, urządzenia oraz instalacje. Aby grzyby prawidłowo wzrastały, konieczne jest też stosowanie się do określonych zasad i podejmowanie konkretnych zabiegów pielęgnacyjnych. Zostaną one omówione w dalszej części artykułu.

 

  

Niezbędne elementy wyposażenia hali uprawowej

Profesjonalna hala przeznaczona do uprawy pieczarek powinna przede wszystkim posiadać komory uprawowe podłączone do instalacji klimatyzacyjnej, wentylacyjnej, nawadniającej, oświetleniowej oraz odpowiedzialnej za kontrolowanie mikroklimatu. Wszystkie wymienione systemu muszą być sterowane za pomocą komputera z odpowiednim oprogramowaniem. Wynika to z faktu, że w pomieszczeniach, w których rosną grzyby, wymagane są optymalne parametry – m.in. wilgotność, temperatura powietrza czy temperatura podłoża.

Oprócz tego w hali niezbędne jest wybudowanie chłodni, pakowni, rampy załadowczej, magazynu na opakowania, łazienki oraz pokoju socjalnego i biurowego. Nie obejdzie się także bez konstrukcji i urządzeń w znacznym stopniu ułatwiających uprawę. Zaliczamy do nich regały z matami pod podłożem (pieczarki mają tam zagwarantowane idealne warunki), wózki przeznaczone do zbierania grzybów z regałów (z szeregiem dedykowanych akcesoriów), specjalny stół do ważenia, myjki do mycia grzybów i obuwia, blanszowniki taśmowe do wszechstronnej obróbki, komory próżniowe do przechowywania upraw, pojemniki na odpadki oraz lampy o działaniu owadobójczym.

Wskazówki dla początkujących hodowców 

Podstawowa zasada głosi, że produkcję pieczarek przez okrągły rok można prowadzić jedynie w halach wyposażonych w klimatyzację. Z kolei w obiektach pozbawionych tego systemu najlepiej jest uprawiać grzyby na wiosnę (począwszy od stycznia) oraz w okresie jesiennym (od sierpnia). Jeśli chodzi o rodzaj podłoża, to zdecydowanie najlepiej sprawdza się nawóz koński pozyskany od zwierząt żywiących się głównie owsem oraz sianem. Musi być on koniecznie świeży i posiadać mocny zapach amoniaku. Dodatkowo warto go wzbogacić o mącznik, nawóz kurzy, gips i wodę. Alternatywą są dostępne na rynku gotowe podłoża, które po zakupie wystarczy dokładnie rozłożyć na regałach.

Niezwykle istotną rolę w procesie uprawy pieczarek odgrywa właściwa fermentacja podłoża, zajmująca średnio od 9 do 11 dni. Pozostałe niezbędne zabiegi to m.in.: pasteryzacja podłoża (jej celem jest wyeliminowanie szkodliwych grzybów i pasożytów), sadzenie grzybni (trzeba ją rozkruszyć, wymieszać z podłożem, ubić, a na koniec obficie podlać), wyłożenie podłoża ziemią okrywową (będącą mieszaniną torfu niskiego i wysokiego oraz kredy) oraz regularne nawilżanie pieczarek i zadbanie o optymalną cyrkulację powietrza. Zbioru grzybów dokonuje się zazwyczaj dwukrotnie, a mianowicie po około 22 dniach od położenia okrywy, a następnie w odstępach tygodniowych przez mniej więcej 2,5 miesiąca.

 

Artykuł powstał przy współpracy z LuckyGrower.com

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *