w

Bezpłatny webinar: eksport żywności z Polski w czasie recesji wywołanej epidemią COVID-19.

eksport żywności

Producenci żywności – zwykle w miarę odporni na wstrząsy makroekonomiczne – mierzą się obecnie z bezprecedensowymi wyzwaniami. Jakie to wyzwania oraz jak utrudnienia na granicach i obostrzenia wynikające z pandemii COVID-19 wpłyną na polski eksport żywności? Na te i inne pytania odpowiedzą eksperci podczas bezpłatnego webinaru organizowanego przez Santander Bank Polska oraz SpotData, który odbędzie się 16 czerwca br., w godz. 11:30-13:00.

Szacunki z raportu SpotData na zlecenie Santander Bank Polska: „Szok. I co dalej? Ścieżki eksportu żywności z Polski w czasie recesji wywołanej epidemią COVID-19” wskazują, że w tym roku eksport żywności może spaść ogółem o 8 proc. – do 28,9 mld euro, z 31,4 mld euro odnotowanych w 2019 r.  Dla polskich producentów to pierwszy tak mocny wstrząs od czasu wejścia kraju do Unii Europejskiej. Jednak Polska branża spożywcza posiada wiele atutów oraz ma silne fundamenty, by odbudować sprzedaż za granicę. Rodzima branża spożywcza dobrze radzi sobie w tej trudnej sytuacji, ale nie pozostaje obojętna na otaczające wyzwania zarówno w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej jak również pod względem sprzedaży na lokalnym i zagranicznych rynkach.

W trakcie webinaru eksperci omówią wpływ pandemii na eksport polskiej żywności, zarówno w kontekście całego sektora, jak i jego poszczególnych segmentów. Spróbują również odpowiedzieć na pytanie czy obecne wyzwania okażą się szansą dla wzmocnienia i dalszego rozwoju eksportu polskiej żywności. 

Dyskusja będzie się toczyć wokół zagadnień: 

  • Sytuacja przedsiębiorstw branży spożywczej w czasie pandemii koronawirusa
  • Wpływ obecnej sytuacji na eksport polskiej żywności
  • Szanse i zagrożenia dla dalszego rozwoju polskiego eksportu

W webinarium wezmą udział eksperci: Przemysław Cieślik, Dyrektor Zarządzający Contimax S.A., Jan Kolański, Prezes Zarządu Colian Sp. z o.o., Piotr Kulikowski, Prezes Zarządu Indykpol S.A. Ignacy Morawski, Dyrektor SpotData, Grzegorz Rykaczewski, Analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.

Rozmowę poprowadzi Renata Dutkiewicz, Dyrektor ds. sektora spożywczego i FMCG Santander Bank Polska.

Webinar jest bezpłatny i dostępny dla wszystkich zainteresowanych. Link do formularza rejestracyjnego znajduje się na stronie: https://register.gotowebinar.com/register/6544235341708125454

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

rynek alkoholi w polsce

Jak pandemia wpłynęła na rynek alkoholi w Polsce?

skuteczne zarządzanie czasem

Jedną z najcenniejszych rzeczy w przedsiębiorstwie jest czas. Warto więc wiedzieć, jak skutecznie nim zarządzać