w

Zdrowy catering antidotum na L4

Zdrowy catering antidotum na L4 Nowyoutsourcing.pl

Zamiast garnituru piżama, zamiast biurka w pracy – własne łóżko. Jak wynika z danych ZUS, Polacy coraz więcej czasu spędzają na zwolnieniu lekarskim. Międzynarodowe badania nie pozostawiają tymczasem wątpliwości – wskaźnik absencji można zredukować m.in. dzięki ćwiczeniom i właściwemu odżywianiu. A o właściwe odżywianie pracowników mogą i powinni zadbać również pracodawcy.

229 milionów – aż tyle dni, według danych ZUS, spędzili Polacy na L4 w samym tylko 2017 roku. To o 9 mln więcej niż rok wcześniej i aż o 35 mln więcej niż w 2014 roku.
Jedną z przyczyn absencji pracowników może być niewłaściwy styl życia, w tym nieprawidłowe odżywianie. Z badań, przeprowadzonych przez organizację Health Enhancement Research Organization i Brigham Young University wynika, że pracownicy, którzy jedzą zdrowo i ćwiczą, mają wskaźnik absencji niższy aż o 27%[1]. Osoby, które znajdują czas na regularne, wartościowe posiłki, nie tylko rzadziej korzystają ze zwolnień chorobowych, ale także pracują bardziej efektywnie. Według różnych szacunków, właściwe odżywianie może zwiększyć produktywność pracownika od 20[2] do nawet 25 proc.[3]

Benefity podane na talerzu

W jaki sposób firmy w Polsce zachęcają pracowników do zdrowego żywienia? Modne stało się zapewnianie przez pracodawcę owoców i warzyw. Szczególnie jabłka goszczą w polskich biurach coraz częściej. Firmy kuszą kandydatów owocowymi wtorkami lub czwartkami, a w niektórych można znaleźć kosz owoców od poniedziałku do piątku. Z części biur znikają także automaty z typowymi wysokokalorycznymi przekąskami. Popularne batony i wafelki są zastępowane np. suszonymi owocami, sokami ze świeżo wyciskanych warzyw czy owsiankami.
Niektórzy pracodawcy prowadzą firmowe stołówki oferujące śniadania i obiady. Jednak coraz częściej firmy decydują się na dofinansowanie posiłków w formie kuponów lub kart lunchowych, np. Sodexo Lunch Pass, którymi można zapłacić za posiłek w kantynie, barze, kawiarni czy restauracji.

Dofinansowanie posiłków jest ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych. To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie pracowników. Dodatkowo, dzięki Karcie Lunch Pass czy Kuponom Żywieniowym Sodexo, pracownicy otrzymują możliwość wyboru ulubionego posiłku w jednym z ponad 50.000 tysięcy punktów gastronomicznych w Polsce. Ponadto zyskują dostęp do atrakcyjnych promocji i zniżek sięgających nawet do 55%. MAŁGORZATA KROH, DYREKTOR MARKETINGU I ROZWOJU W SODEXO BENEFITS AND REWARDS SERVICES W POLSCE

Oszczędność dla firmy

Co ważne dla pracodawcy Karta Lunch Pass jest efektywna kosztowo, ponieważ wartość przekazywanych na nią środków jest wolna od składki ZUS do 190 złotych miesięcznie na pracownika. W praktyce oznacza to, że pracodawca, który zatrudnia 100 pracowników i zdecyduje się dofinansować im posiłki, dzięki temu zwolnieniu może oszczędzić nawet 45 000 złotych w skali roku. Kolejną dobrą informacją jest to, że korzystanie z kart przedpłaconych na posiłki nie wymaga ustanawiania przez firmę Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Ponadto stanowi dla firmy koszt uzyskania przychodu, a wartość zasileń na karcie nie podlega opodatkowaniu VAT. Dodatkowo karty są łatwe w obsłudze i pozwalają również zaoszczędzić czas na ich dystrybucji czy zasilaniu. Firma doładowuje Lunch Pass wykonując jeden przelew, a zasileń może dokonywać wielokrotnie i na różne kwoty, eliminując tym samym konieczność comiesięcznego wydawania świadczeń pracownikom.

Duże firmy dają przykład

Dofinansowanie posiłków przez firmę można traktować jako inwestycję – efekt to ograniczone koszty absencji pracowników i ich większa produktywność. Z badania „Drogowskaz motywacyjny 2018”, zrealizowanego przez Sodexo Benefits and Rewards Services oraz Millward Brown, wynika, że dofinansowanie do posiłków zapewnia na razie tylko 12% pracodawców w Polsce, ale w gronie największych firm w dużych miastach ten odsetek jest trzykrotnie wyższy. Większa świadomość korzyści, jakie niesie ze sobą prawidłowe odżywianie pracowników, może skłonić kolejne firmy do poszerzenia swojej oferty świadczeń pozapłacowych o kupony lub karty lunchowe.

[1] Journal of Occupational and Environmental Medicine, Self-Rated Job Performance and Absenteeism According to Employee Engagement, Health Behaviors, and Physical Health, 2013
[2] WHO, Battling iron deficiency anaemia, 2003   [3] Journal of Occupational and Environmental Medicine, Self-Rated Job Performance and Absenteeism According to Employee Engagement, Health Behaviors, and Physical Health, 2013

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

internet lte

Internet LTE – czy nieograniczony limit transmisji danych to mit?

Europosłowie zdecydują o przyszłości wolnego internetu. Oto najważniejsze skutki i największe zagrożenia dyrektywy o prawie autorskim Nowyoutsourcing.pl

Europosłowie zdecydują o przyszłości wolnego internetu. Oto najważniejsze skutki i największe zagrożenia dyrektywy o prawie autorskim