Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Upały w pracy – co pracodawca powinien wiedzieć?

WEB_PHOTO_Eden_water

Nikt nie znosi dobrze upałów, szczególnie w miejscu pracy. Gdy organizm się przegrzewa, pracownik traci koncentrację oraz energię, a jego wydajność spada. Mając na uwadze nie tylko dobro pracownika, ale również jego wydajność, pracodawca ma obowiązek zapewnić stały i nieodpłatny dostęp do wody wszystkim swoim pracownikom.

Treść przepisów mówi, że warunkami uciążliwymi do wykonywania pracy jest 25 stopni Celsjusza dla otwartych przestrzeni oraz temperatura przekraczająca 28 stopni Celsjusza wewnątrz pomieszczeń.

Jak ulokować zapasy wody dla pracowników?

Punkty z dystrybucją wody powinny być umiejscowione nie dalej niż 75 metrów od stanowiska pracy, co wynika wprost z regulacji prawnych. Dodatkowym obowiązkiem pracodawcy jest zabezpieczenie wszystkich niekontrolowanych źródeł ciepła, a także zadbanie o regularną wentylację pomieszczeń. Według zaleceń serwisantów dla pełnej wydajności i ochrony przeglądu klimatyzacji i wentylacji powinno się dokonywać co trzy miesiące.

 Przestrzeganie tych przepisów jest ważne. Pracodawcy, który nie dostosuje się do tych zaleceń oraz zaniedba obowiązki dotyczące bezpieczeństwa pracy, grozi kara grzywny o wysokości nawet 30 tys złotych.
Ustawami regulującymi te zasady są: Art. 232 Kodeksu pracy Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.) oraz Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 r. nr 60 poz. 279 ze zm.).

W przypadku gdy pracownik pomimo wszelkich zabezpieczeń podczas upałów poczuje się źle, ma prawo odmówić dalszej pracy bez nałożenia na niego kary oraz obniżenia wynagrodzenia. Podobne zasady dotyczą decyzji pracodawcy – jeżeli zdecyduje się on skrócić czas pracy lub zarządzić dodatkową przerwę, okres wolny, który w ten sposób powstaje nie skutkuje obniżkami płac pracowników.

O najwygodniejszej formie magazynowania wody, właściciel powinien zadecydować już sam. Elektryczne dystrybutory na 20 litrowe baniaki są ekonomiczniejsze, jednak w parze z nimi musi iść zakup jednorazowych kubków oraz dodatkowych koszy na śmieci. Zaopatrzenie w postaci półtorej litrowych butelek daje pracownikom możliwość zabrania zapasu na stanowisko pracy, jednak wtedy należy zadbać o utylizację pustych butelek.

W czasie upałów prawo do zrobienia sobie przerwy lub zakończenia pracy wcześniej ma każdy pracownik, niezależnie rodzaju jego zatrudnienia. Zasady BHP są jednakowe tak samo zatrudnionych na umowę zlecenie, jak i na umowę o pracę.

Zaleca się, aby w lato pić około 2,5L wody dziennie. Odwodniony organizm szybko się męczy, a samopoczucie pracownika spada. Mając na uwadze dobro swojego interesu, zapewnienie pracownikom stałego dostępu do wody nie musi wiązać się z dodatkowymi kosztami, ale z poprawą wydajności pracy, szczególnie latem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak najlepiej zapewnić odpowiednio wydajne, ekonomiczne i zgodne z przepisami źródła wody dla pracowników, zostaw swoje dane kontaktowe, a niezwłocznie skontaktujemy się z Tobą.
eden-springs-logo


Wyrażam zgodę na kontakt poprzez e-mail lub telefoniczny, w sprawie przedstawienia oferty przez Nowy Outsourcing oraz jego partnerów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *