• ustawa o ochronie danych osobowych rodo

    Opublikowano w:

    Nowa ustawa o ochronie danych osobowych - jak dostosować swoje bazy danych

    Większość przedsiębiorstw zbiera dane osobowe, aby móc skutecznie prowadzić działalność gospodarczą. Firmy tworzą np. bazy swoich klientów czy dziennikarzy, do których wysyłają informacje prasowe. Pojawia się jednak pytanie: czy od maja 2018 r. – kiedy wejdzie w życie Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych (RODO) i przepisy zostaną zaostrzone – dane zgromadzone do tej pory […]

    Czytaj więcej

  • Opublikowano w:

    RODO – najważniejsze zmiany dla firm

    Unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych to nie ewolucja, ale rewolucja w europejskich przepisach związanych z przetwarzaniem danych. Zmiany te będą dotyczyły wszystkich firm, które gromadzą informacje na temat osób fizycznych. A za zaniedbania w tym zakresie przewidziane zostały dotkliwe kary. 25 maja 2018 r. w krajach członkowskich Unii Europejskiej zacznie obowiązywać „Rozporządzenie o ochronie […]

    Czytaj więcej

  • Opublikowano w:

    Nie takie RODO straszne, jak je malują - darmowy webinar „RODO pod lupą”

    Już za niecałe 7 miesięcy – 25 maja 2018 – firmy będą musiały wykazać zgodność z nowymi regulacjami unijnymi dotyczącymi ochrony danych osobowych, zwanymi także „Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych”, w skrócie „RODO”. Choć wprowadzenie zmian może wydawać się trudne i mozolne, zaplanowanie działań odpowiednio wcześniej pomoże w dobrym przygotowaniu się do nowego krajobrazu prawnego. […]

    Czytaj więcej

  • rodo ochrona danych osobowych Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych

    Opublikowano w:

    RODO: Czy nowe prawo lepiej ochroni nasze dane osobowe?

    W maju 2018 r. zacznie obowiązywać unijne Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych Osobowych (tzw. RODO). Oznacza to całkowicie nowe podejście do tego zagadnienia. Konsumenci zyskają więcej praw, natomiast przedsiębiorcy będą musieli skuteczniej chronić nasze dane. Rozporządzenie będzie dotyczyło wszystkich podmiotów przetwarzających dane osobowe. RODO będzie obowiązywało w całej Unii Europejskiej, dzięki czemu przepisy zostaną ujednolicone. […]

    Czytaj więcej